Full 1
Missió Arqueològica Hispano-Egípcia a Saqqara

SEAMS, Spanish-Egyptian Archaeological Mission in Saqqara

Full 1
Full 3
MECENATGE UAB 2023
Ajuda’ns a fer possible el projecte

Campanya de documentació de les troballes al jaciment de Kom el-Khamasin

Campanya de documentació de les troballes al jaciment de Kom el-Khamasin

Campanya de prospecció arqueològica a l’àrea de la mastaba de Sabu Tjeti

Full 3
Full 2
Estudia Egiptologia amb nosaltres
Full 2
previous arrow
next arrow

Spanish-Egyptian Archaeological Mission in Saqqara, SEAMS

Missió Arqueològica Hispano-Egípcia a Saqqara

La SEAMS es va constituir l’any 2019 amb l’objectiu bàsic d’excavar el jaciment de Kom el-Khamasin, datat entre finals del Regne Antic i el Primer Període Intermediari i ubicat al límit sud-occidental de l’àrea arqueològica de Saqqara, en ple desert, a 3,20 km a l’oest de la piràmide de Djedkare Izezi.

Localització dels tres projectes de la missió

Un segon objectiu va ser prospectar tota la regió circumdant a Kom el-Khamasin. I, efectivament, el mateix any 2019 vam descobrir un segon jaciment arqueològic, fins al moment no documentat, que ha resultat ser un complex cultual del Regne Nou, a base d’un edifici central quadrangular de tovot, amb els accessos de pedra calcària, decorat amb pintures reials, i una sèrie de dipòsits rituals de ceràmica situats als voltants, pel sud i l’oest.

Un cop acabats els treballs d’excavació en aquests dos jaciments (donats a conèixer a través de publicacions preliminars i congressos i ara pendents de publicacions finals), l’activitat de la Missió es trasllada a Saqqara nord, en concret al cementiri situat al nord-oest de la piràmide graonada, on Auguste Mariette va excavar, fa 150 anys, les grans mastabes dels summes sacerdots dels déus Ptah i Sokar de Memfis durant el Regne Antic. Atès que Imephor Impy Nikauptah, el principal personatge enterrat a Kom el-Khamasin, va ser summe sacerdot memfita durant el Primer Període Intermediari, ens hem proposat anar rere les petjades dels seus predecessors en l’ofici. L’any 2023 hem obtingut del SCA la concessió per a excavar la primera d’aquestes tombes: la mastaba de Sabu Tjety, que va viure a la segona meitat de la VI dinastia.

La SEAMS, co-dirigida pel Dr. Josep Cervelló, de l’IEPOA de la UAB, i el Dr. Mohammad Youssef, del SCA i director de l’àrea arqueològica de Saqqara, compta amb un ampli equip d’egiptòlegs, arqueòlegs i tècnics de la UAB, del SCA i d’altres institucions. Molts dels seus membres són doctors o doctorands per la UAB, antics estudiants del Màster Universitari en Egiptologia de la nostra universitat.

Kom el-Khamseen
NK Cultic Complex
Sabu Tjety
mecenatge uab 2023

Ajuda'ns a fer possible el projecte

Campanya de prospecció arqueològica a l’àrea de la mastaba de Sabu Tjeti

Notícies

En busca del sacerdote Imephor

(La Vanguardia, Cultura,17/01/2021)

Patrocinadors i col·laboradors