Josep Cervelló Autuori
Director de la missió i epigrafista
Josep Cervelló Autuori és professor agregat d´Egiptologia del Departament de Ciències de l´Antiguitat i de l´Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És doctor en Geografia i Història (Prehistòria i Història Antiga) per la Universitat de Barcelona (1995). Des del 1992 és investigador i professor de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA) de la UAB, del qual n’és director des del 2015.
Des del 1992 ensenya llengua i història de l’antic Egipte en titulacions de grau, postgrau i doctorat de la UAB. El 2009 va promoure la creació del Màster Universitari en Egiptologia de la UAB, única titulació oficial del món de parla hispana dedicada a aquesta disciplina, de la qual és coordinador i professor. Des de 2013 i 2018, respectivament, imparteix dos MOOCs a la plataforma Coursera-UAB: “Egiptologia” i “Iniciació als jeroglífics egipcis”, el primer conjuntament amb el Dr. José Lull. Ha dirigit 9 tesis doctorals de temàtica egiptològica i actualment en dirigeix 6. Entre 1991 i l’actualitat ha realitzat nombroses estades breus de formació, docència o investigació en diverses universitats i centres europeus, llatinoamericans i egipcis. Dirigeix la sèrie egiptològica especialitzada Aula Aegyptiaca-Studia, publicada per Edicions UAB.
Especialista en els períodes formatius de la civilització egípcia, a la seva carrera investigadora es defineixen 2 etapes. Durant la primera, que comença el 1992, la principal problemàtica tractada és la de la contextualització africana de la civilització egípcia, a què dedica la seva tesi doctoral (publicada) i diversos articles.
La segona etapa, que comença el 2002 i continua fins a l’actualitat, té com a denominador comú el treball epigràfic i històric en relació amb fonts textuals egípcies de tres tipus: a) documents regis dels orígens (primeres dinasties); b) documentació procedent de la necròpolis de Kom el-Khamasin (Saqqara), de fins del III mil·lenni; i c) Textos de les Piràmides del Regne Antic. La investigació relacionada amb els darrers dos temes s’ha desenvolupat i desenvolupa en el marc de projectes finançats pel Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya o la fundació privada Palarq de Barcelona, dels quals ha estat i és l’IP. A aquestes tres línies cal afegir una quarta, estrictament filològica, que ja ha donat lloc a un primer llibre. Actualment, és l’IP d’un Grup de Recerca Consolidat de la Generalitat de Catalunya: Grup d’Estudis sobre Egipte i Orient Pròxim a l’Antiguitat, i és el codirector espanyol de la Missió hispanoegípcia a Saqqara sud-oest : jaciment de Kom el-Khamasin i àrea circumdant.
Aquesta trajectòria ha donat lloc a un centenar de publicacions científiques, de transferència i docents, entre elles els llibres Egipto y África. Origen de la civilización y la monarquía faraónicas en su contexto africano (Aula Orientalis-Supplementa 13. Sabadell: Ausa, 1996) i Escrituras, lengua y cultura en el antiguo Egipto (El espejo y la lámpara 11. Bellaterra: Edicions UAB, 20151 / 20162). Vegeu
Patrocinadors i col·laboradors