Roser Marsal Aguilera

Arqueòloga

Roser Marsal Aguilera és doctora en Arqueologia per la Universitat de Barcelona (UB), màster en Llengua i Civilització de l’Antic Egipte per la Universitat Autònoma de Barcelona (IEPOA-UAB) i llicenciada en Història per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Actualment, és investigadora postdoctoral en la UB, després d’obtenir un contracte Margarita Salas, que inclou dues estades de recerca d’un any com a investigadora visitant. La primera en el Departament d’Arqueologia i Història Antiga de la Uppsala University (2022-2023), dins del projecte “Theban Harbours and Waterscapes Survey (Egypt)” i, la segona, en el Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA) de la UAB (2023-2024), dins del projecte “Estudis de epigrafia funerària egípcia de la regió menfita”.

Entre 2015-2019, ha estat professora associada en el Departament d’Història i Arqueologia de la UB i, durant el primer semestre del curs 2021-2022, en el Departament d’Estudis de l’Antiguitat i l’Edat mitjana de la UAB, impartint classes en el Màster d’Egiptologia i en el Grau de Ciències de l’Antiguitat. És investigadora de l’Institut de Recerca de l’Aigua (IdRA) de la UB i ha estat membre del Grup de Recerca Consolidat “Grup de Recerca sobre l’Arqueologia de la complexitat i els processos d’Evolució Social” de la UB.

Col·labora activament en diferents projectes de recerca amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Entre ells, els projectes “Eco-Social behaviour of the Sierra d’Atapuerca Hominins during Quaternary” i “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric en el Francolí, Gaià, Siurana i conques fluvials del Camp de Tarragona”. Amb aquest centre de recerca, ha adquirit experiència en el treball de camp i laboratori en diversos jaciments prehistòrics com Atapuerca (Burgos), Abric Romaní (Capellades, Barcelona), Cova de Santa Ana i El Conejar (Càceres), El Barranc de la Boella i la Cativera (Tarragona) i ha estat codirectora de la Cova dels Xaragalls (Vimbodí-Poblet, Tarragona). També ha treballat com a tècnic arqueòleg en les excavacions del Cavet (Cambrils), la Balma de la Griera (Calafell), la Cova del Trader (Cubelles) i la Cova Gran de Collbató, on actualment és codirectora, i ha dirigit diverses intervencions d’arqueologia d’urgència per a l’empresa privada “A PRIORI” a Tarragona. A nivell internacional, ha participat en el In Africa Project: The role of East Africa in the evolution of human diversity (AdG-ERC) de la University of Cambridge en el West Turkana (Kenya) i en el Sela Archaeological Project de la UB en el jaciment de Sela (Tafila, Jordània).

Ha realitzat diferents estades de recerca en centres estrangers com el British Museum (Londres) i el Institut du Proche Orient Ancien de la Collège de France (París). En 2018 va rebre la beca Short Term Grant del DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) i va realitzar una estada de recerca en el Seminar für Sprachen und Kulturen donis Vorderen Orients / Assyriologie de la Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg i en el Biblisch-Archäologisches Institut de la Eberhard Karls Universität Tübingen.

htpps://uppsala.academia.edu/RoserMarsal

Patrocinadors i col·laboradors