Josep Mª Puche Fontanilles

Topògraf

Josep Maria Puche és doctor en Arqueologia a la Universitat Autonoma de Barcelona (UAB), investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i professor associat a la UAB. És especialista en temes de documentació gràfica en patrimoni i arquitectura històrica.

El 1987 va començar la seva carrera laboral com a topògraf en obra civil, sobretot en control de qualitat i seguiment de projectes, cosa que li va permetre obtenir una sòlida formació tant en tècnica topogràfica com en sistemes i mètodes constructius. A partir del 1992 va tornar al món de l’arqueologia, primer com a topògraf del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya i després com a arqueòleg contractat a una empresa privada. En aquesta darrera es va responsabilitzar de les àrees de dibuix i informàtica, realitzant nombroses planimetries i desenvolupant noves metodologies de documentació.

A partir del 2001 es va establir com a professional autònom i va desenvolupar gran part del seu treball a Itàlia, com a col·laborador professional de diverses Sopraintendenze archeologiche, sobretot la de Roma. Va dirigir llavors projectes de gran complexitat i dimensions, que el van portar a ampliar els seus coneixements, tant de les realitats arquitectònic-arqueològiques com de la problemàtica de la documentació gràfica del patrimoni construït.

L’any 2004 va rebre l’encàrrec de formar i dirigir la Unitat de Documentació Gràfica de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). Des d’aquesta posició, heu desenvolupat tres tipus d’activitats:

– Treballs de planimetria i reconstrucció arqueològica i arquitectònica de jaciments a Espanya, Itàlia i el nord d’Àfrica.

– Investigació i desenvolupament de noves metodologies de treball i anàlisi, sobretot a partir de la irrupció de les noves tecnologies de documentació gràfica.

– Docència avançada, tant en documentació gràfica com en interpretació arquitectònica i arqueologia de larquitectura.

Ha publicat més de 70 articles centrats tant en l’anàlisi i la interpretació arquitectònica (sobretot en els aspectes de projecció i modulació), epistemologia del dibuix arqueològic-arquitectònic, noves metodologies de documentació gràfica i arqueologia clàssica.

Patrocinadors i col·laboradors